Марфа и Мария, сестры Лазаря

Акафист святым Марфе и Марии, сестрам Лазаря

Кондак 1

Избранныя от Бога служительницы новыя благодати, праведнаго Лазаря боголюбивыя сестры, Марфо и Марие, вы деянием и разумением в вере и любви Христу последовали и ныне с лики святых жен пребываете, наслаждающеся райских красот и веселия. Темже, яко имущия дерзновение ко Господу, Того прилежно молите от бед и скорбей и падений греховных избавити нас, да вами научившеся угождати Христу Богу, не престанем со умилением взывати Ему: Аллилуиа!

Икос 1

Ангелов и человек Царь и Господь, доброту душ ваших провидев и до конца вас возлюбив, во дни земной жизни Своея благословенный дом ваш посещаше и брата вашего Лазаря от мертвых воскреси. Мы же грешнии, таковое человеколюбное снисхождение Его воспоминающе, во умилении сердец наших вопием вам тако: Радуйтеся, всем сердцем, всею душею и всею мыслию вашею Бога возлюбившия; Радуйтеся, любовь вашу не словом или языком, но делом и истиною явившия. Радуйтеся, любовию веру во Христа Сына Божия от Отца Небеснаго снискавшия; Радуйтеся, верой, послушанием, делами любви и милосердия Ему послужившия. Радуйтеся, тем Царствие Небесное наследовавшия; Радуйтеся, дев непорочных и жен целомудренных похвало и украшение. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 2

Ведяще, праведныя жены, яко Господь, не имый где главы подклонити, приидет к вам, потщалися в дому вашем Его, яко Божественнаго учителя, с верою и любовию послушати, и со усердием многим послужити Ему. Темже научаете и нас Ему, яко Богу, нас ради воплотившемуся, неленостно служити и благоговейно воспевати: Аллилуиа.

Икос 2

Научая нас и страннолюбия не оставляти, и о слове Божием усердно прилежати, не о хлебе бо едином жив будет человек, но о всяком слове Божием, Господь и Учитель наш и службы Марфы трудолюбивыя не отверже, и Мариино седение у ног Его попремногу ублажи. Темже и мы боголюбивей двоице оной воспоем: Радуйся, Марфо, Христа, нас ради воплотившегося, в дому твоем приявшая; Радуйся, в служении твоем на потребу плоти Его не отверженная. Радуйся, и нас делами милосердия служити Ему научающая; Радуйся, Марие, у ног Иисусовых словом уст Его насыщавшаяся. Радуйся, единое на потребу, яко благую часть, избравшая; Радуйся, ревности ради о слышании словес Господних со блаженными Им сопричтенная. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам пoкaзующия.

Кондак 3

Силою Божественною укрепляеми, унынием не уязвилися, егда узрели брата вашего болезнию лютою истощаема, но к Целителю недугов, Господу Иисусу со упованием послали, глаголюще: Господи, егоже любити, болит. Сим последующе, и мы во всяком обстоянии унынию да не предадимся, со упованием Христу Богу вопиюще: Аллилуиа!

Икос 3

Любляше Иисус Марфу и сестру ея и Лазаря и, веру их в грядущее Царствие жизни вечныя испытуя и утверждая, рече: сия болезнь несть к смерти, но к славе Божией, да прославится Сын Божий ея ради. Вы же, о боголюбивыя сестры, и пред лицем смерти брата вашего верою и любовию ко Христу духом горяще, в Божественней силе Его не усомнилися. Сего ради приимите от нас похваления таковая: Радуйтеся, во уныние безнадежное обстоянии и скорби не впадшия; Радуйтеся, обремененных скорбями житейскими тем ободряющия. Радуйтеся, в печали вашей ко Врачу душ и телес, Господу Иисусу, со смиренным упованием помыслы своя обратившия; Радуйтеся, лица Его не видяще, во благой покорности Ему пребывшия. Радуйтеся, во испытании сем веру крепку яко Авраамову явившия; Радуйтеся, в злостраданиях терпение твердое, яко Иов, показавший. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 4

Ведая, яже хощет сотворити Bсeмогущий Господь и Спас наш, рече учеником Своим: Лазарь, друг наш успе. Но иду, да возбужу его; научая всех во свете лица Божия ходити и Подателю жизни воспевати: Аллилуиа!

Икос 4

Многии от иудей приидоша к Марфе и Марии, да утешат их о Лазаре, брате их. Сестры же, отбегли их, яко не имущих о Христе Иисусе упования. Марфа к Единому Утешителю стопы своя с радостию направи, егда Той Вифании достиже. Таковую крепкую любовь сестер Лазаревых ко Христу и веру их зряще, радостными гласы воспоем им таковая: Радуйтеся, добротою душ ваших неверных иудеев окамененныя сердца покорити возмогшия; Радуйтеся, не суетному унынию, но Божию благоволению себя предавшия. Радуйтеся, на единую благость Христову в печали вашей надежду возложившия; Радуйтеся, в сретение Его со тщанием стопы ваша направившия. Радуйтеся, во уповании вашем от Могущаго спасти оправданныя; Радуйтеся, утешения в скорбех не от людей, но от Бога искати нас научающия. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 5

Марфа блаженная, егда срете Господа, утешения от Него ищущи, рече: Господи, аще бы Ты зде был, не умер бы брат мой. Но и ныне вем, яко елика аще просиши от Бога, даст Тебе Бог. Емуже от всея души нашея и мы вопием: Аллилуиа!

Икос 5

Божественное Свое смотрение о нашем спасении показуя, Господь Иисус, яко жизни и смерти Владыка, благоволи рещи тебе, блаженная Марфо: воскреснет брат твой. И паки: веруяй в Мя, аще и умрет, оживет. Вериши ли сему? — вопроси тя. Ты же отвеща Ему: ей, Господи, верую, яко Ты Христос Сын Божий, грядущий в мир. Сего ради, вере во Христа Сына Божия тобою научаемии, восхваляем тя сице: Радуйся, блаженная Марфо, обетование о воскресении брата твоего от Самаго Жизнодавца услышавшая; Радуйся, яко вопрошенная от Него о вере твоей, не плоти и крови, но гласа Отца Небеснаго послушавшая. Радуйся, яко от Него наученная, Христа Сына Божия твердо исповедала; Радуйся, яко тем камень веры, на немже созда Господь Церковь Свою, явившая. Радуйся, во исповедании твоем Петру Первоверховному апостолу уподобившаяся; Радуйся, равноапостольнаго ублажения воистину достойная. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 6

Трости надломленныя не преломляяй, Человеколюбец Господь, егда виде Марию и пришедшия с ней иудеи плачущия, якоже любляше Лазаря, прослезися Сам. Да и мы немощнии, в скорбех суще, бестрепетно к Нему со слезами притекаем, вопиюще Ему: Аллилуиа!

Икос 6

Воистину благословен о брате твоем плач твой, Марие, егоже видя прослезися Иисус. Сего ради со умилением ублажаем тя сице: Радуйся, боголюбивая Марие, в серафимстей любви твоей ко Господу, и к сродникам любви своей не угасившая; Радуйся, плачем твоим о Лазаре нас, во окаменении ссрдечнем пребывающих, обличившая. Радуйся, Христа Бога слезы о падшем создании Своем источити подвигшая; Радуйся, в слезах Господа Иисуса, немощем нашим состраждуща, елей утешения всем плачущим и болезнующим показавшая. Радуйся, и сама в скорбех наших сострадати нам могущая; Радуйся, с сестрою твоею Мapфою милосердия сестрам первоначальница богоугодная. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 7

Всеведый по Божеству Своему, человеческое естество показующе, о Лазаре вопрошал, Господи Иисусе: где положили его. И камень от гроба взяти повелел, да возсмердением смерти заградятся неверных уста. Мы же, вернии, со дерзновением Тебе, победити смерть пришедшему, вопием: Аллилуиа!

Икос 7

Немощь естества человеческого являющи, сестра умершаго, Марфа, глагола Иисусу: Господи, уже смердит: четверодневен бо есть. Мария же, зряще камень отвален от гроба, в молчании пребываше. Сему Мариину молчанию со умилением внимающе, с Марфою же маловерие свoe Господу дерзновенно исповедующе, воззовем к ним таковая: Радуйся, Марие, яко ко гробу смердящаго в претрепетном молчании за Христом, пришедшая; Радуйся, яко сим всех нас в послушание веры разум покоряти научившая. Радуйся, Марфо, яко немощь веры нашей превозмогати научающая; Радуйся, яко всем нам: ей, Господи, верую, яко Ты Христос, Сын Божий, глаголати указавшая. Радуйтеся, блаженныя сестры, в немощех душ и телес ваших от Христа не отступившия и Ему любовию последовавшия; Радуйтеся, на высоту благодатнаго разумения Самим Всеведцем возведенныя. Радуйтеся, Мapфo и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 8

Славу Свою, яко Единороднаго от Отца, всем верным являя, хвалу Отцу Своему воздав, Иисус гласом великим воззва: Лазаре, гряди вон. И бездыханный, Дающаго дыхание послушав, от смерти восста и от гроба изыде; да чудо сие зряще, купно и мы с ним Победителю смерти воспоим: Аллилуиа!

Икос 8

Чудо велие и страшное сотвори Христос Бог наш, Лазаря четверодневнаго от мертвых воздвигнув. Да и нас всех веру в Него, яко Сына Божия, утвердит, бессмертие души и общее всех воскресение уверяя. Мы же, божественное поклонение Сотворшему сие воздающе, ублажим сестры воскрешеннаго Им и воззовем к ним сицевая: Радуйтеся, праведнаго Лазаря сестры, Христа нелицемерно возлюбившия; Радуйтеся, Христом за верность вашу возлюбленныя. Радуйтеся, общее воскресение прежде страстей Христовых в вере узревшия; Радуйтеся, верою вашею и нашу веру укрепляющия. Радуйтеся, ученицы Христовы достославныя; Радуйтеся, лика апостольскаго истинныя причастницы. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 9

Сыны тьмы, зря умершаго и гласом Божиим от тления восставшаго, в ожесточении сердец не вероваша Христу даже до сего дня, во ослеплении суще. Мы же, сих безумию не прилагающеся, но в общее Воскресение по гласу Сына Божия верующе, Ему, яко Жизнодавцу, велегласно и вседушно возопиим: Аллилуиа!

Икос 9

Преславная и страшная в Вифании сотворив, Иисус, прежде шести дней Пасхи, паки прииде в весь сию. И сотвори Ему вечерю, и был Лазарь един от возлежащих с Ним. Вы же, присноблаженныя сестры, Подателю всяческих благодарни суще, Марфа служаше Ему всеусердне, Мария же миро на нозе Его возлия. Сего ради, в радость вашу внити желающе, и мы со умилением зовем вам: Радуйтеся, богомудрыя жены, хвалы и благодарения благодеющему Господу преисполненныя; Радуйся, Марфо трудолюбная, се уже другой раз на вечери Господу послужившая. Радуйся, в благодарном служении сем Господом милостивно приятая; Радуйся, Марие, Сладчайшему Иисусу нозе миром многоценным помазавшая. Радуйся, во обличение Иудиных злохулений похваления Иисусова сподобилася; Радуйся, яко многоценнаго мира на нозе Христовы возлиянием и нас благолепие дому Божия любити и о том прилежати поучаеши. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 10

Марфе и Марии вернии подражающе, кийждо во своем чину, ко Христу Спасу припадем и, просяще от Того исцеления немощей наших и от сна греховнаго воскрешения, благодарными усты воспоим Ему: Аллилуиа!

Икос 10

Верные до конца во служении вашем Христу во днех плоти Его пребывшия, и самовидцы страстей Его быти сподобившиеся, к погребению Воскресителя Лазарева, славныя Марфо и Марие, посреде мироносиц явилися. С ними предстояще ныне престолу славы Божия, молитвами вашими к песнопенному тех лику совокупите и нас, ваши подвиги прославляющих: Радуйся, Марфо, в твоем Христу многопопечительном служении, якоже и по исповедании, поревновавшая; Радуйся, странноприимницам и милосердия сестрам подвигоположница. Радуйся, Марие, возлюбленному ученику Христову Иоанну, в пламенней любви к Тому уподобившаяся; Радуйся, непорочных дев, Христу в житии своем уневестившихся, руководительница не ложная. Радуйтеся, боголюбивыя сестры, и деятельным житием, и вниманием сердечным исследования Христу ревнительницы изрядныя; Радуйтеся, на обоих сих путях угождения Господу жити братии вкупе мудре нас научающия. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 11

Кий глагол довлеет по достоянию воспети Воскресения Христова радость всемирную, еяже вы, со прочими женами мироносицами, в сей велий и святый день причастилися; темже и мы, Воскресения Христова величие боголепное славяще, поем Христу: Аллилуиа!

Икос 11

Всякое искушение преити молящися и живот вечный улучити хотяши, яко верныя ученицы Христовы, каяждо во своем пути, обаче единым духом веры и любви Ему поработали, отонудуже и радостей во Царствии Его сподобились. Сего ради, труды и подвиги ваша воспоминающе и славе вашей во Царствии Христовом радующеся, воспеваем вам таковая: Радуйтеся, верныя ученицы Христовы, не человекам, но Богу в житии вашем угодившия; Радуйтеся, нищетою духовною Царствие Небесное стяжавшия. Радуйтеся, духом кротости землю обетования наследовавшия; Радуйтеся, милосердия делами милостей от Господа во Царствии Его сподобившияся. Радуйтеся, сердцем чистым Бога Слова зрящия; Радуйтеся, исповедницы веры Христовы, мзду многу на небесех приявшия. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 12

Благодатию Всемилостиваго Бога прияли дерзновение велие к Нему, о блаженныя сестры. Моления ваша и прошения о нас грешных к престолу славы Его вознесите, да спасаеми предстательством вашим, Воскресшему и вся с Собою воскресившему ангельскую песнь воспоим: Аллилуиа!

Икос 12

Поюще ныне со всеми небесными силами Трисвятую песнь дивному во святых Своих Богу, о преблаженныя сестры Лазаревы, призрите с высоты небесныя на нас грешных, волнами моря житейскаго обуреваемых, тихаго пристанища жаждущих и вас сице любовию величающих: Радуйтеся, на небеси во славе со Ангелы и всеми святыми царствующия; Радуйтеся, и на земли, в Церкви Христовой песненно прославляемыя. Радуйтеся, яко звезды небесныя во тьме века сего добродетельми вашими сияющия; Радуйтеся, Богом данныя нам в житии нашем наставницы. Радуйтеся, милосердия служением Христу первоначальницы; Радуйтеся, теплыя о нас к Богу молитвенницы. Радуйтеся, Марфо и Марие, образ веры и любви нам показующия.

Кондак 13

О предивная боголюбивая двоице, верные ученицы Христовы, Марфо и Марие преславныя, огнь любви и веры в душах ваших возжегшия и сих ради в Царство славы силою Воскресшаго вшедшия, испросите нам у Христа Бога нашего помощи путями вашими зде на земле жительствовати, да во обители Отца Небеснаго вселившеся, купно с вами и всеми святыми и мы на престоле славы Седящему воспоем ангельскую песнь: Аллилуиа!

(Этот кондак читается трижды, а затем икос 1 и кондак 1)

Молитвы святым Марфе и Марии, сестрам Лазаря

Молитва первая

О святыя и всехвальныя ученицы Христовы, Боголюбивыя Марфо и Марие! Умолите возлюбленнаго вами и вас возлюбившаго Сладчайшаго Иисуса, Егоже вы исповедали Христа, Сына Божия, да даст и нам грешным грехов оставление, в вере правой нелицемерное и твердое стояние. Вселите в сердца наша дух страха Божия, смиреннаго на Бога упования, терпения и к ближним милосердия. Избавите нас молитвами вашими от искушений житейских, бед и напастей, да тихое и мирное житие поживше зде, с помыслы непорочными и сердцем чистым, с дерзновением веры и упования предстанем на оный страшный суд и, добрый ответ на нем воздавше, радости неизреченныя в Царствии Небеснем сподобимся во веки веков.

Молитва вторая единыя жены молящияся, наипаче в келии наедине чтомая

О блаженныя и святыя жены, верою и любовию Христу Богу последовавшия и во обители Отца Небеснаго вселившиеся! К вам ныне аз грешная (имярек) прибегаю и смиренно молю: научите мя и помозите ми ходити пред Богом путями вашими непреткновенно и вечную купно с вами жизнь наследовати. О Марфо праведная, твердым исповеданием веры твоея Христу угодившая, укрепи слабую веру мою. О службе Господу и братиям нелицемерне и всеусердне прилежавшая, помози и мне служение мое безропотно и вседушевно проходити. Сестру твою, некогда в скорби сущу, ко Христу воззвала, рекши ей: Учитель пришел и глашает тя. Ныне предстани мне в трудный час испытания веры и любве моея и в глубине сердца возвести ми, яко Господь Иисус незримо грядет, да путем испытаний привлечет мя к Себе! Испроси мне, о мати святая, у Господа нашего силу и крепость, да воставши скоро, притеку к Нему, поклонюся Ему и в смиренней любви Его мир и спасение души моей обрящу. И ты, о Боголюбивая Марие, у ног Иисусовых единое на потребу обретшая, помолися Ему благую часть спасаемых и мне грешней улучити. Миро благовонное в дар благодарения Христу Жизнодавцу принесшая, умоли ныне Его и душе моей подати: миро молитвы и покаяния слезы, чистоты и добрых дел благоухание, яко да во обновленное всеми сими сердце мое Господь приидет и обитель Себе сотворит. К вам, о святыя праведныя жены, Мapфo и Мapие, припадаю и смиренно молю: не оставите мя в дни тяжких испытаний, да не соблазнюся тленными прелестями мира сего, наипаче же в час горький разлучения души моея с телом, предстаните мне и общаго Владыку нашего умолите, да призрит на мя во оскудении сил моих милостивым оком и, простив вся прегрешения моя, возставит мя к жизни нескончаемой во блаженных обителях Отца Небеснаго. Аминь.