Савва Сторожевский

Акафист преподобному отцу нашему Савве, игумену Сторожевскому, Звенигородскому чудотворцу

Кондак 1

Избранный от Воеводы и Господа воинств небесных, преподобне отче наш Савво, силою креста Господня победивый напасти, яже от диавола, мира и плоти, яко имея дерзновение ко Господу, от всяких искушений, бед и наветов вражиих молитвами твоими сохраняй нас, похвальная с любовию тебе воспевающих; Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Икос 1

Ангел во плоти явился еси на земли, преподобне Савво, от юности бо возлюбив Бога, равноангельному поревновал еси житию учителя твоего, преблаженнаго Сергия, и послужив Господеви в правде и преподобии во вся дни живота своего, по исходе нетлением телесе сияеши. Вси убо благоговейно чтуще тя, воспеваем сице: Радуйся, истинный святаго учителя твоего ревнителю; Радуйся, земный ангеле и небесный человече. Радуйся, верный слуго Господень; Радуйся, усердный чистоты и воздержания хранителю. Радуйся, зерцало веры благочестивыя; Радуйся, образе кротости духовныя. Радуйся, пустынножителей красото; Радуйся, иноков наставниче. Радуйся, многим ко спасению путеводителю; Радуйся, скорый помощниче притекающим к тебе с верою. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 2

Видя, яко в мире сем всяческая суета и тление, потщался еси тесным и прискорбным путем течение жизни сея совершити; вселився во обители преподобнаго Сергия, и от него прияв ангельский образ, поревновал еси богомудрому его смирению и трудолюбию, и купно с ним день и нощь воспевал еси Спасителю, всех Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разум и сердце покорив Христу Спасителю, глаголющу: “Иже хощет по Мне ити, да отвержется себе, и возмет крест свой, и по Мне грядет”, — невозвратно отвратил еси лице свое от мира сего, яко от Вавилона греховнаго, и презрев вся красная и благая его, водворился еси в пустыни, чая Бога, спасающаго воителей Своих. Ныне же предстоиши Престолу Божию, наслаждаяся небесных благ, и велие дерзновение имея ко Господу, не забуди нас, к раце мощей твоих усердно притекающих и восхваляющих тя: Радуйся, житейских сует и мирских соблазнов избежавый; Радуйся, иноческое безстрастие и безмолвие стяжавый. Радуйся, вся благая земли, Небеснаго ради Царствия, за уметы вменивый; Радуйся, равноангельное житие до конца возлюбивый. Радуйся, возненавидевый мира сего греховную сладость; Радуйся, восприемый обетование непрестающия жизни. Радуйся, облеченный славою Небеснаго Царствия; Радуйся, сокровище некрадомое и нетленное обретый. Радуйся, о Церкви Христовой, на земли воинствующей, молитвенниче небесный; Радуйся, о всех верных, на поклонение к тебе притекающих, предстателю. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 3

Силою, излиянною на тя свыше, возшед на высоту добродетелей, постом и бдением, молитвами и целомудрием, яко многоценным венцем благоустроения иноческаго, повсюду просиял еси: сего ради вси велика и преславна тя почитаху. Ты же, бегая славы от человек, пребывал еси яко един от простых, труждаяся паче всех и поя хвалу единому, в Троице славимому, Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Имеяй прозорливость духовную учитель твой, богомудрый Сергий, провиде тя быти подобна ему сподвижника и благоискуснаго споспеш-ника хотящим спастися. Сего ради, прежде отшествия своего, вдаде попечению твоему обитель Пресвятыя Богородицы, на реце зовомей Дубенке: ты же, смиренномудрия исполнен, аще и устрашаяся бремени начальства, обаче не преслушав воли святаго старца, приял еси порученное тебе стадо Христово и добре в пасении его пребыл еси. Ныне же выну предстоя Престолу Божию, благоспоспешествуй молитвами твоими всем, взывающим к тебе: Радуйся, безпрекословный воли учителя твоего исполнителю; Радуйся, добрый стада Христова наставниче. Радуйся, возлюбленный паче многих избранником Божиим Сергием, от него же не утаися святыня твоя; Радуйся, благовонный крине вертограда церковнаго. Радуйся, светлый сосуде Божественныя благодати; Радуйся, светильниче, не сокрывыйся под спудом, но на свещнице поставленный. Радуйся, честное Святаго Духа селение; Радуйся, преподобных светлое украшение. Радуйся, иноков в подвигах постнических укрепляяй; Радуйся, заблуждшим путь спасения показуяй. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 4

Бурю страстей и искушений вражиих, препобеждая постом, бдением и молитвами, утолил еси до конца. Ныне убо причащался славы небесныя со всеми святыми, предстоиши Царю славы и поеши купно с ними: Аллилуиа.

Икос 4

Слышаще ближнии и дальнии Богоугодное твое житие, стекахуся от окрестных стран к тебе, пользы ради: ты же всех любезно приемля, согревал еси сердца их Божественною любовию. К тебе убо и мы припадающе, молим: настави ны, яко отец чада своя, на стези спасения. И не забуди взывающих к тебе: Радуйся, всем прибегающим к тебе наставниче предобрый; Радуйся, ищущим успокоения совести собеседниче претихий. Радуйся, унывающих душ утешителю пресладкий; Радуйся, кающихся со умилением ходатаю преусердный. Радуйся, заблуждающих исправителю прекроткий; Радуйся, беззаконных обличителю незлобивый. Радуйся, к воздержанию и целомудрию путеводителю неослабный; Радуйся, борющимся со страстьми помощниче неутомимый. Радуйся, праваго пути веры и благочестия указателю неложный; Радуйся, молящимся тебе от гнева Божия защитниче неотступный. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 5

Боготечная звезда явился еси, преподобне отче Савво, от мрака греховнаго хотящим прейти к солнцу правды, ясно путь показующая. Темже молим тя: просвети и наша сердца, страстьми житейскими омраченныя, и способствуй нам достойно воспевати Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Видя благоверный князь Георгий смиренномудие твое, яко уклонился еси от начальственныя власти во обители учителя твоего, устремляяся к пустынному безмолвию, той умоли тя, да вселишися на горах, глаголемых Сторожи. Ты же, изволяя благое послушание явити благому желанию и обитель иноческую зде составити хотя, рекл еси со Пророком: “Се покой мой, зде вселюся, яко изволих и”. И скоро на месте сем храм Пресвятыя Богородицы создася. В немже ныне нетлением мощей твоих благоухаеши и немолчно ко Господу вопиеши о возглашающих к тебе сицевая: Радуйся, горлице пустыннолюбная и добровидная; Радуйся, пустыни доброе прозябение, смиренномудрием и всякими добродетельми страну сию облагоухавшее. Радуйся, цвете присноцветущий; Радуйся, благополезно и мудро прошение князя совершивый. Радуйся, церковь прекрасну зде во славу Рождества Богородицы соорудивый; Радуйся, пустыню во обитель иночества претворивый. Радуйся, стаду твоему верный наставниче; Радуйся, о всех градех и весех Российских молитвенниче неусыпающий. Радуйся, всем притекающим к тебе мир и благословение от Господа молитвами твоими низводящий; Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 6

Проповеди Евангельския послушав: “Не пецытеся душею вашею, что ясте, или что пиете; ни телом вашим, во что облечетеся”, — упразднил еси сердце твое от житейских забот, питаяся былием пустынным и малоценныя ризы нося. Сего ради нетления одеждою одеяла еси по преставлении твоем, юже от Христа Бога получити и нам испроси, вопиющим Ему Аллилуиа.

Икос 6

Возсиял еси, яко Богосветлое светило, во стране Российской, всеблаженне отче Савво, озаряя нас лучами добродетелей и чудес твоих. Темже вопием ти: Радуйся, дарованиями Святаго Духа сияющий члене Церкве Христовы; Радуйся, преизобилующий истинным к Богу умилением. Радуйся, подражателю преподобных в совершенном терпении; Радуйся, подвигов иноческих ревнителю. Радуйся, страсти греховныя силою благодати в себе умертвивый; Радуйся, нищеты и нестяжания образ. Радуйся, светлое святыни зерцало; Радуйся, всех добродетелей рачителю. Радуйся, немощных целебниче; Радуйся, жезле, падающих подкрепляющий. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 7

Хотящу благоверному князю Георгию воинствовати на супостаты, благословение преподал еси, отче, на одоление, глаголя пророчески: “Изыди, благоверный княже! Господь ти поможет, и врагов твоих одолееши, и благодатию Божиею здрав возвратишися в отечество твое!” Еже и бысть, по глаголу твоему. Он убо, возвратився от брани с победою и славою, и многими дарми снабдевая обитель твою, воспеваше благодарственно дивному во святых Своих Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Новый подражатель древних ратоборцев на страсти плотския явился еси, отче Савво: от юности бо ум твой вперив к Богу, яко столп веры непоколебимый, даже до старости маститыя пребыл еси в распинании плоти своея со страстьми и похотьми. Сего ради не можаху силы бесовския запинати ногама твоима, ниже успеваху устрашати тя издалеча, от ихже наветов и напастей соблюди неврежденных и нас, торжественно, воспевающих тебе: Радуйся, чистоты и воздержания хранителю; Радуйся, лику древних постников сопричтенный. Радуйся, всенощными молитвами и бдением всю прелесть бесовскую посрамивый; Радуйся, обдержимым бесовскою силою надежный врачу. Радуйся, надменных мудрованием плоти к покорению глаголам Божиим приводяй; Радуйся, всем напаствуемым от духа льсти духовное зрение и трезвение подаваяй. Радуйся, духа вражды и любоначалия от притекающих к тебе прогоняяй; Радуйся, яко ходатайством твоим даров Святаго Духа, в воинствовании Христовом укрепляющих, сподобляемся. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 8

Странное чудо сотворил еси, предивный отче Савво, егда нечестивии хотяху расхитити достояние церкви твоея. Они, яко татие, устремляхуся оконцем, еже бе у гроба твоего: ты ж зде, аки велия гора, показался еси им, на нюже взыти несть мощно. Со студом убо возвращшеся отсюду, последи же раскаявшеся воплем и слезами, грех свой исповедаша пред всеми, и скоро путь неправды оставльше, в покаянии прочее пожиша, с верою вопиюще Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Весь был еси в Бозе, еще сый на земли, в подвизех иноческаго жития: предстоящу бо ти пред лицем Господним на Божественной службе, зримо бываше воспламенение чудное в лице твоем от молитвеннаго в духе горения к Богу. Овогда же в толиком бе умилении душа твоя, яко источатися потокам слезным от очес твоих неудержимо, ихже ради единонравна тя зряху быти со Пророком, глаголющим: “Быша слезы моя мне хлеб, день и нощь”. Обаче, велие стяжав дерзновение к Богу, не забуди и нас, со слезами печали о гресех своих к твоему заступлению притекающих и вопиющих к тебе: Радуйся, огнем Божественныя любве ветхаго человека в себе попаливый; Радуйся, во плоти, аки безплотен, на земли поживый. Радуйся, живыми и спасительными слезами огнь похоти угасивый; Радуйся, горния радости и блаженства ангельскаго сопричастниче. Радуйся, за премногую любовь твою к Богу Отцу славою и честию препрославленный; Радуйся, за глубокое смирение твое от Христа Сына Божия венцем нетления увенчанный. Радуйся, за чистоту и безстрастие ангельское от Пресвятаго Духа осиянный; Радуйся, пречестная обитель Троицы. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 9

Всякия беды и скорби избави нас, преподобне отче Савво, твоими теплыми к Богу молитвами и испроси нам вся, ко временной и вечной жизни потребная. Да сподобимся горняго Иерусалима достигнути и купно с тобою воспевати Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Вития многовещанныя недоумеют достойно восхвалити тя, богомудре Савво: кто бо доволен разумети вся борения твоя с миродержители тьмы века сего; или кто изочтет труды, болезни и подвиги твоя, в них же пустыннолюбное житие совершал еси. Обаче мы, любовию твоею побеждаеми, благодарив тебе зовем: Радуйся, закона Божия исполнителю всеусердный; Радуйся, чистотою и целомудрием многоценнаго бисера честнейший. Радуйся, в терпении и борении противу плоти адаманта твердейший; Радуйся, смиренномудрием и кротостию паче славных земли прославленный. Радуйся, борющимся со страстьми и похотьми помощниче непобедимый; Радуйся, в трудех, бдении и воздержании великим постником подражателю ревностнейший. Радуйся, в духовной мудрости наставниче благоискуснейший; Радуйся, подвигов иноческих показателю рачительнейший. Радуйся, другу Божию преподобному Сергию единонравный и к лику другов Божиих на небеса преселивыйся; Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 10

Спастися хотяще вернии от различных напастей и бед мира сего, тебе теплаго предстателя и молитвенника к Богу предлагаем. Не тщетну сотвори нашу надежду на молитвы твои, но ходатайством твоим избави нас от лютых бед, напастей, искушений и скорбей. Да несмущенно, от избытка сердца, глаголем всегда Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Стену тя тверду и молитвенника изрядна стяжав, святая обитель твоя и вси страны Российстии заступлением твоим хвалятся. Темже и мы грешнии, ко гробу твоему притекше, яко чада отца, молим: заступи и сохрани нас от искушений и скорбей, бед и напастей молитвами твоими, да взываем ти радостно: Радуйся, благовонный крине райскаго вертограда; Радуйся, кипарисе, верных сердца благовонием исполняющий. Радуйся, древо благосеннолиственное, имже обитель твоя покрывается; Радуйся, неусыпный молитвенниче, желания верных во благих исполняяй. Радуйся, надежде и отишие в мори жития сего плавающих; Радуйся, твердое ограждение и прибежище усердно Богу работающих. Радуйся, неисчерпаемый источниче исцелений; Радуйся, струя, напаяющая и веселящая жаждущих правды. Радуйся, всех усердно притекающих к тебе от искушений и бед скорое избавление; Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 11

Пение всеумиленное приносим ти, преблаженне отче Савво, и со дерзновением молим: вознеси ко Господу о спасении душ наших твою святую молитву. Да сподобимся вечно в радости блаженней воспевати Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светоподательными лучами блистает житие твое, отче наш Савво: всякия бо добродетели Евангельския является в тебе исполнение. Темже и глаголем: Радуйся, сугубыя ради нищеты богатство небесное обретый; Радуйся, плачем и умиления слезами утешение вечное приявый. Радуйся, алкавый и жаждавый правды, ныне же насыщаяйся райским блаженством; Радуйся, милостивым обещанное воздаяние усвоивый. Радуйся, чистотою сердца твоего лицезрения Божия достигнувый; Радуйся, миротворениями многими в лике сынов Божиих быти сподобивыйся. Радуйся, терпением правды ради в Царство Небесное водворивыйся; Радуйся, образом кротости, тихости и незлобия поучение сущим в озлоблении подаваяй. Радуйся, примером братолюбия, ко исканию не своих си, но яже ближняго, и наши сердца утверждаяй; Радуйся, всех со страхом работающих Господеви радосте. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 12

Благодать, данная ти от Бога, целити недуги душевныя и телесныя, созывает верных ко всечестным мощем твоим: при нихже и малое моление приносящим велия благодать от Бога подается. Юже приемлюще, друг со другом радостно Богу возглашаем: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще велия твоя, досточудне отче, подвиги и труды, ублажаем приснопамятное успение твое, аще бо и преставился еси от нас, но жив сый и по смерти, не отступаеши от нас духом: обаче и мощей твоих рака пред очима нашима видима есть всегда. К тебе убо припадаем, тебе молимся и восхваляем тя сице: Радуйся, в вере и любви божественной благоговейно от юности и благочестно до маститыя старости поживый; Радуйся, многотрудныя и разнообразныя во иночестве подвиги добре совершивый. Радуйся, яко совершеннаго освящения от Духа Святаго исполнен еси; Радуйся, чудному учителю твоему уподобивыйся всецелою чистотою и святостию. Радуйся, яко во дворех небесных с ним купно ликуеши; Радуйся, яко с ним купно Бога о нас грешных умоляеши. Радуйся, яко нетлением мощей твоих, аки трубою, проповедуется будущее всех воскресение; Радуйся, стране сей и всему отечеству нашему многоценное украшение. Радуйся, яко тобою монахов множества в подвизех своих укрепление приемлют; Радуйся, яко ходатайством твоим вернии и в молвах житейских спасаются. Радуйся, отче наш Савво, чудотворче преславный.

Кондак 13

О преславный чудотворче и скорый заступниче наш, блаженне отче Савво! Малое сие от нас приношение ныне приимши, испроси нам у Христа Бога утверждение в вере и братолюбии, еже быти неврежденным от всяких искушений, бед и напастей, и во грядущем веце мук вечных избавится всем, вопиющим Ему: Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Молитва преподобному Савве, игумену Сторожевскому, Звенигородскому чудотворцу

О пречестная и священная главо! Небеснаго Иерусалима гражданине, Пресвятыя Троицы обиталище, преподобне отче Савво! Велие имея дерзновение ко Всемилостивому Владыце, молися о стаде ограды твоея и о всех по духу чадех твоих. Не премолчи за ны ко Господу и не презри верою и любовию чтущих тя. Испроси предстательством твоим у Царя царствующих мир Церкви, под знамением креста воинствующей, Архиереом святительства благолепие, монашествующим доброе в подвизех течение; святей обители сей, граду сему и всем градом и странам охранение; миру безмятежие и мир, глада и пагубы избавление; старым и немощным утешение и подкрепление, юным и младенцам благое в вере возрастание, в Евангельском учении твердое обучение, и в чистоте и целомудрии пребывание; вдовицам и сиротам милость и заступление, плененным отраду и возвращение, болящим исцеление, малодушным успокоение, заблуждшим исправление, согрешающим дух сокрушения, бедствующим благовременну помощь. Не посрами нас, к тебе с верою притекающих, споспешествуй, яко чадолюбивый отец чадам, и нам понести иго Христово во благодушии и терпении, и всех управи в мире и покаянии скончати живот свой непостыдно и преселитися со упованием во обители небесныя. Идеже ты, по трудех и подвизех, ныне водворяешися со Ангелы и Святыми, зря и прославляя Бога, в Троице славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.

Тропарь преподобному Савве Сторожевскому, Звенигородскому

Тропарь, глас 8

От юности божественною распаляемь ревностию, возлюбил еси чистое житие, презрев мира сего красная и суетная, последовал еси твоему Богомудрому учителю, преблаженному Сергию, в труде и бдении, в посте и подвизе: на Сторожи явлься безмолвия ради и стражи духовныя, недремленным на Божественней стражи предстоянием стяжал еси ум, зряй к Богу, и демонския козни и обстояния прозираяй: озарение Пресвятаго Духа в себе восприем, яко звезда пресветлая возсиял еси верным. Темже и премудр и светозарен предстоятель и пастырь стаду твоему явился еси, светом твоим просвещаяй и всех, приходящих тебе верою, отче наш Савво, и моли Христа Бога, да спасет души наша.