Служба обретения мощей Гурия и Варсонофия

Обретение мощей Гурия и Варсонофия

На Господи воззвах стихиры, глас 5:

К тридесятем два лета/ землею покровено бысть честное тело твое, святителю Гурие,/ и обретеся рака мощей твоих полна мира благовоннаго,/ гроб же и погребальная нова бяху,/ крепостию же новых крепчайша;/ тело же твое честное, аки губа, верху мира ношашеся;/ части же от чудотворнаго твоего тела/ ни единей погруженней бывшей, целости ради./ Темже молим тя, святителю Гурие:// моли Христа Бога спастися душам нашим.

Монаха два подвигшася к Богу добре,/ Иона и Нектарий, един единаго родивый, / тебе же послуживша в мире верно,/ и по смерти твоей веру к тебе держаста несумненну/ и храмину каменну над гробом твоим соградиста:/ в тойже и сами близ тебе погребошася, святии тии,/ многим нетлением от Бога почтени бывше./ Моли с ними, святителю Гурие, Христа Бога// даровати нам мир и велию милость.

Егда обретошася мощи твоя, святителю Гурие,/ тогда исполнися весь град благоухания,/ и стекошася всенародное множество,/ церковнаго первопрестольника и пастыря своего зрети желающе,/ радости и слез исполнишася, вопиюще и глаголюще:/ О первый учителю и наставниче граду нашему,/ молим тя, моли Христа Бога,// да подаст мир миру и душам нашим велию милость.

Ины стихиры святителя Варсонофия, глас тойже:

Святителю предивный Варсонофие,/ споспешествуй нам, чадом твоим,/ на видимыя и невидимыя враги наша:/ имаши бо на сие от Бога данную тебе силу,/ истинный Божий угодниче,/ моли избавитися нам от всяких бед// твоими, святе, молитвами.

Восхотев по Христе жити,/ показался еси целомудрен, святителю Варсонофие,/ и многим путь показав ко спасению,/ ко Христу привел еси, твоему Владыце./ Имея к Нему дерзновение,/ за чтущия тя моли,/ да избавимся бед и печалей,// да вси тебе величаем.

Со усердием словес Божиих послушатель быв/ и благочестно и праведно, благоугодно житие пожив,/ святителю Варсонофие,/ Христа любя и Христом любим быв,/ и вечных благ наследник был еси./ Моли Христа Бога, преподобие,// спасти и просветити души наша.

Слава, глас 4:

Духовною благодатию отъемлете недуги и страсти,/ и отгоните духи лукавыя, и исцеляете страсти неисцельныя,/ и просвещаете верныя, и неверных в веру претворяете/ блистании чудес ваших, отцы преподобнии./ Темже днесь гласы немолчными/ воспеваем вашу память пресветлую и молим вас:// молите Христа Бога спастися душам нашим.

На стиховне стихиры воскресны, Слава, глас 6:

Иже прежде темный,/ ныне же светлый, град Казань красуется и веселится,/ имея в себе нетленныя мощи ваша, святии чудотворцы:/ источают бо нам неоскудна исцеления,/ с верою приходящим к раце мощей ваших./ Мы же, веселящеся, молим и тепле зовем:/ молите, свя¬тии, Христа Бога спастися нам,// святую память вашу почитающим.

Тропарь общий святых, глас 3:

Первии учителие прежде темному,/ ныне же светлому и новопросвещенному граду Казани,/ первии возвестителие пути спасительнаго,/ истиннии хранителие апостольских преданий,/ столпи непоколебимии благочестия учителие/ и Православия наставницы, Гурие и Варсонофие/ Владыку всех молите/ мир вселенней даровати// и душам нашим велию милость.

На хвалитех стихиры, глас 2:

Вы убо в мире сем наши начальницы и наставницы/ и учители ко спасению нам явистеся:/ ов убо начальный пастырь и святитель граду Казани был есть,/ ов же общему житию составитель и монахом учитель и пастырь бысть;/ купно же учаще и наказующе Божия люди пути, вводящу в Царство Небесное,/ вкупе же и во един час обретошася святыя ваши мощи нетленны/ и чудес дар прияли есте от Бога,// исцеление подаваете неоскудно приходящим к вам с верою.

По достоянию убо не можем вас похвалити, отцы преподобнии:/ и по смерти убо, не яко во сне, но на яве страждущему от бесов являетеся/ и множество духов злых от обуреваемаго отгоните,/ и глаголати подаете, от бесов языку отрезаемому./ Молите Христа, преподобнии святителие, / и о нас, чисто чтущих святую вашу память,// да спасет души наша.