Архив новостей Казанской епархии (2001-2013)

Великий Пост. Канон святого Андрея Критского.

Дата публикации  Количество просмотров
Великий Пост. Канон святого Андрея Критского.

Пение Великого Канона

Как говорит "Устав богослужения Православной Церкви", покаянный Канон Андрея Критскаго называется Великим и по его содержанию и по объему. По содержанию: ибо "умиление имущь" содержит в себе "всякую Ветхаго и Новаго Завета повесть, от Отца яве даже и до самаго Христова Вознесения и Апостольския проповеди"; по объему: ибо, тогда как другие каноны содержат в себе 30 тропарей или немного более, сей канон содержит 250 тропарей.

Поется он в первую седмицу Великого поста на великих повечериях, после первого псалма: Боже в помощь мою вонми. Ирмосы читаются дважды. На каждый тропарь творится по три метания (поясных поклона). При сем Канон поется не весь в одно время, но по частям, так что весь он исполняется в первые четыре дня седмицы. Весь за раз он поется в четверток пятой седмицы Великого поста на утрени.

По важности содержания Великого Канона его читают сами настоятели в церкви пред Царскими вратами, ибо предполагается, что чтение священнослужителя внушительнее, вразумительнее для народа, чем чтение клириков.


 

В четверг первой седмицы Великого поста

Песнь 1

Ирмос: Помощник и Покровитель бысть мне во спасение, Сей мой Бог, и прославлю Его, Бог Отца моего, и вознесу Его: славно бо прославися.

Агнче Божий, вземляй грехи всех, возьми бремя от мене тяжкое греховное, и, яко благоутробен, даждь ми слезы умиления.

Тебе припадаю, Иисусе, согреших Ти, очисти мя, возьми бремя от мене тяжкое греховное и, яко благоутробен, даждь ми слезы умиления.

Не вниди со мною в суд, нося моя деяния, словеса изыскуя и исправляя стремления. Но в щедротах Твоих презирая моя лютая, спаси мя, Всесильне.

Покаяния время, прихожду Ти, Создателю моему: возьми бремя от мене тяжкое греховное и, яко благоутробен, даждь ми слезы умиления.

Богатство душевное иждив грехом, пуст есмь добродетелей благочестивых, гладствуя же зову: милости подателю Господи, спаси мя.

(и далее, всего 9 Песней)...

Преподобная мати Марие, моли Бога о нас.

Удивила еси всех странным житием твоим, ангелов чины и человеков соборы, невещественно поживши и естество прешедши: имже, яко невещественныма ногама вшедши, Марие, Иордан прешла еси.

Преподобная мати Марие, моли Бога о нас.

Умилостиви Создателя о хвалящих тя, преподобная мати, избавитися озлоблений и скорбей, окрест нападающих: да избавившеся от напастей, возвеличим непрестанно прославльшаго тя Господа.

Преподобне отче Андрее, моли Бога о нас.

Андрее честный и отче треблаженнейший, пастырю Критский, не престай моляся о воспевающих тя: да избавимся вси гнева, и скорби, и тления, и прегрешений безмерных, чтущии твою память верно.

Слава: Отца прославим, Сына превознесем, Божественному Духу верно поклонимся, Троице Нераздельней, Единице по Существу, яко Свету и Светом, и Животу и Животом, Животворящему и Просвещающему концы.

И ныне: Град Твой сохраняй, Богородительнице Пречистая, в Тебе бо сей верно царствуяй, в Тебе и утверждается, и Тобою побеждаяй, побеждает всякое искушение, и пленяет ратники, и проходит послушание.

Таже оба лика вкупе поют Ирмос:

Безсеменнаго зачатия Рождество несказанное, Матере безмужныя нетленен Плод, Божие бо Рождение обновляет естества. Темже Тя вси роди, яко Богоневестную Матерь, православно величаем.


Материал подготовила Li-Мария